Milijardierius R. Bransonas atvykti į Lietuvą apsisprendė savo saloje

Vasaros pradžioje, birželio 2 d., pirmą kartą Lietuvoje, Kaune, viešės vienas garsiausių pasaulio milijardierių, charizmatiškasis seras Richardas Bransonas.

„Žalgirio“ arenoje paskaitą skaitysiančiam 62 metų Richardui Charlesui Nicholui Bransonui ranką spaus jį į mūsų šalį pakvietęs, britui priklausančioje brangiausioje pasaulyje privačioje Nekerio saloje du kartus viešėjęs geras jo bičiulis – Tarptautinės verslo taikos premijos laureatas daktaras Vladas Lašas.

Stilizuotas akies vyzdys

„Į lyderystės forumą („Forum One“), kuris vyks Kauno „Žalgirio“ arenoje, atvyksiantį Richardą kalbinau Lietuvoje pasilikti dar vienai parai ir pasiklausyti birželio 4 d. ten pat koncertuosiančio kito garsaus brito – Erico Claptono“, – šyptelėjo V.Lašas.

Kaunietis britų milijardieriui daug pasakojo apie Lietuvos krepšinį, filmą „Kita svajonių komanda“ ir įteikė filmo „Other Dream Team“ DVD bei legendinius mūsų šalies krepšinio rinktinės marškinėlius.

V.Lašo kišenėje jau ne vienus metus yra vizitinė kortelė su stilizuota R.Bransono akies vyzdžio fotografija. Tokias vizitines korteles su savo akių vyzdžiais turi visi kompanijos „Virgin“ vadovai.

Milijardierius R.Bransonas ir kaunietis V.Lašas – ne tik geri pažįstami. „Virgin“ įkūrėjas R.Bransonas, lietuvis V.Lašas ir dar aštuoni žmonės, tarp kurių – ir buvęs Kosta Rikos prezidentas José María Figueres Olsenas, įsteigė ne pelno siekiančią organizaciją „Carbon WarRoom“, kovojančią už gamtos išsaugojimą.

Iškilmėse – vienintelis lietuvis

„Partnerystė su Richardu prasidėjo maždaug prieš penkerius metus konferencijoje Kalifornijoje, kur jam padovanojau knygą, – profesorius V.Lašas nesipuikavo pažintimi su milijardieriumi. – Per pastaruosius metus su Richardu pradėjome daug bendrauti.“

Po to, kai 2010 m. spalį Naujosios Meksikos (JAV) kosmodromo „Space Port America“ taku milijardierius R.Bransonas ėjo šnekučiuodamasis su „UPS Lietuva“ generaliniu direktoriumi V.Lašu, kaunietis ne iš vieno žmogaus išgirdo klausimą su pavydo gaidelėmis: „Ar jūs su “Virgin„ kompanijos įkūrėju – draugai?“

Tuomet viso pasaulio dėmesį prikaustė Naujosios Meksikos valstijoje, 65 km nuo Las Kruseso miestelio, plytinti teritorija. Joje buvo atidarytas kosmodromo, įrengto kosmoso turizmui, pakilimo takas.

Iškilmėse dalyvavo ir vienintelis lietuvis – profesorius V.Lašas.

V.Lašą pakvietė R.Bransonas

Naujausiomis technologijomis ir mokslo pasiekimais besidomintį V.Lašą į „Space Port America“ pakvietė pats R.Bransonas – kompanijos „Virgin Galactic“ bosas. Ši kompanija buvo įkurta naujausiam milijardieriaus projektui – kosmoso turizmui.

„Mes jus ne tik nuskraidinsime į kosmosą… Mes jus ir sugrąžinsime!“ – statomo garsaus britų architekto Normano Fosterio firmos sukurto futuristinio kosmodromo pastato fone sėdintiems apie 400–500 žmonių tuomet pažadėjo R.Bransonas.

Būrys kruopščiai atrinktų žmonių – mokslininkų, astronautų, verslininkų, žiniasklaidos atstovų ir kelios dešimtys būsimųjų kosmoso turistų laukė erdvėlaivio „Space Ship Two“.

Pradinį įnašą už turistinį skrydį į kosmosą yra susimokėję apie 500 žmonių. Kai kurie nutarė iškart pakloti visą turistinio skrydžio į kosmosą sumą – 200 tūkst. dolerių.

Du lėktuvus gabenantis erdvėlaivis „Space Ship Two“ pakils į 17 km aukštį, o atsiskyręs raketinis lėktuvas su pilotais ir keleiviais – į 120 km aukštį. Nesvarumo būklėje jie išbus apie 10 minučių. Iš viso skrydis su nusileidimu užtruks apie dvi ar pustrečios valandos.

Pirmojoje turistinėje kelionėje į kosmosą su dviem pilotais skris pats R.Bransonas, jo sūnus, dukra ir abu tėvai.

Mokosi iš žmonių

Koks jis, milijardierius R.Bransonas, į kosmodromo pakilimo tako atidarymą pakvietęs vienintelį lietuvį V.Lašą?

„Šiltas, draugiškas, lengvai bendraujantis, – R.Bransoną apibūdino V.Lašas. – Jis ne tik moko kitus. Viena jo savybių – išklausyti žmones ir mokytis iš jų.“

Prieš mėnesį iki to susitikimo 2010 m. rudenį Naujojoje Meksikoje Vladas su Richardu bendravo konferencijoje Manhatane. Vėl sutikęs pašnekovą po kelių mėnesių, R.Bransonas gali kaip niekur nieko tęsti pokalbį.

Brangiausia privati sala

V.Lašas jau du kartus praleido fantastiško grožio R.Bransonui priklausančioje Nekerio saloje Karibų jūroje – Havajų Šiaurės Vakarų salyne, 690 km nuo Honolulu.

Nekerio saloje, kurioje gali ilsėtis ir dirbti apie 30 žmonių, yra įspūdinga 300 rausvaplunksnių flamingų kolonija.

Ten galima išvysti ir saulėje besikaitinančią metro ilgio iguaną, sėdint ekologiniame automobilyje tenka luktelėti, kai kelią pereina vėžlys.

„Didžiausia salos naujiena – lemūrai, meilios beždžionėlės iš Madagaskaro, apie kurias Richardas gali šnekėti ištisas valandas, – šypsosi V.Lašas. – Savo gimtinėje, Madagaskare, lemūrai dabar nėra labai saugūs ir nyksta, todėl Nekerio saloje jie rado prieglobstį, ir tai vienintelė vieta Žemėje, be Madagaskaro, kur gyvuoja lemūrų kolonija.“

Sudegusi vila beveik atstatyta

„Nameliai saloje panašūs kaip Indonezijoje. Paplūdimyje – nardymo įranga. Po keturis plaukiojome katamaranu, – pasak V.Lašo, R.Bransonas turi visą katamaranų kolekciją. – Richardas mums parodė povandeninį laivą. Moskito salą R.Bransonas žada įrengti turistams ir panaudoti tam ekologiškas, gamtą tausojančias priemones.“

Šioje saloje vestuves šventė ir šalimais esančią salą Britų Mergelių Salose pernai nusipirkęs vienas iš „Google“ įkūrėjų ir vadovų Larry Page’as.

Pirmą kartą V.Lašas Nekerio saloje viešėjo tris dienas „Carbon WarRoom“ reikalais dar prieš plačiai nuskambėjusį gaisrą.

2011 m. per tropikų audrą, vėjo greičiui siekiant 145 km/val., trenkė žaibas ir kilo didelis gaisras, per kurį sudegė R.Bransono Didžioji vila („Big House“). Laimė, apie 20 tuo metu viloje viešėjusių svečių, tarp kurių buvo ir aktorė Kate Winslet su draugu ir vaikais, nenukentėjo.

Tuo metu, kai kilo gaisras, vilos šeimininkas R.Bransonas su žmona Joan ir sūnumi Samu buvo apsistoję už beveik 100 m esančioje kitoje viloje. Dabar sudegusi prabangioji Didžioji vila jau beveik atstatyta.

Diskusijos apie planetos ateitį

Antrą kartą V.Lašas privačioje R.Bransono saloje viešėjo vos daugiau nei prieš savaitę. Penkias dienas kaunietis praleido su R.Bransonu ir penkiais Oksfordo universiteto profesoriais bei kitais specialistais.

Visi jie dalyvavo labai privačioje lyderystės konferencijoje apie žmonijos ateitį, globalias problemas ir galimybes.

„Profesoriai, dauguma Davoso konferencijos pranešėjų, pasakojo ne tik apie savo mokslinių tyrimų sritis, bet ir įžiebė diskusijas apie daug bendrų dalykų. Nanotechnologijas, biosferos įvairovę ir galimybės ją ne tik išsaugoti, bet ir naudingai plėtoti, būdus į mokslinius tyrimus įtraukti daugybę entuziastų ir daugelį kitų dalykų“, – pasakojo V.Lašas.

Jis konferencijoje susipažino ir su pilotu, pilotuojančiu asmeninį Richardo reaktyvinį verslo klasės lėktuvą „Dassault Falcon 50EX, M-VGIN“.

„Pagrindinė taisyklė – tu privalai laimėti, kita taisyklė – šeimininkas turi būti patenkintas. Suprask, jis negali pralaimėti“, – prisiminęs žaismingus žaidimus kauliukais saloje šypsojosi V.Lašas.

Į konferenciją – po bernvakario

Britų milijardierius džiaugėsi artėjančiomis sūnaus Samo vestuvėmis ir į susitikimą saloje kaip tik grįžo po savaitgalį Meksikoje vykusio sūnaus bernvakario.

Būtent savo privačioje Nekerio saloje jau prieš daugelį metų V.Lašo į Lietuvą kviestas britų milijardierius R.Bransonas ir davė galutinį sutikimą, kad birželio 2 d. viešės Kaune.

Ar Nekerio saloje V.Lašas sulaukė milijardieriaus pasiūlymo skristi į kosmosą?

Daktaras šyptelėjo: R.Bransonas jam padovanojo naujausią savo knygą, kurioje įrašė padėką už bendradarbiavimą ir palinkėjo „susitikti viršuje“.

Populiarus, originalus, drąsus

Seras Richardas Charlesas Nicholas Bransonas (kartais vadinamas SRB, g. 1950 m. liepos 18 d.) – vienas žymiausių šio meto britų verslininkų, milijardierius, vienos garsiausių pasaulio verslo grupių „Virgin Group“ įkūrėjas, vadovas ir ekstremalių pojūčių bei nuotykių mėgėjas.

Gyvena Londone ir Oksfordšyre, vedęs, turi du vaikus – sūnų ir dukrą.

Būdamas vos dvidešimties įkūrė įmonę, kuri pavertė „Virgin“ vienu iš sėkmingiausių ir labiausiai gerbiamų prekės ženklų pasaulyje.

Šiuo metu „Virgin Group“ priklauso daugiau nei 400 įmonių ir dirba per 50 000 darbuotojų trisdešimtyje pasaulio valstybių, o kasmetės įmonių grupės pajamos viršija 21 milijardą JAV dolerių.

2004 m. rugsėjo 25 d. buvo atidaryta „Virgin Galactic“ – kosminio turizmo grupė, kuri po „SpaceShipOne“ sėkmės ėmė plėtoti kosminį turizmą.

Grupės tikslas kosminius skrydžius padaryti prieinamus visuomenei už 200 tūkst. dolerių. Šią idėją finansavo Paulas Allenas (vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų) ir Burtas Rutanas (JAV kosminių technologijų specialistas).

R.Bransonas užsitarnavo transformacijų lyderio vardą dėl savo neįprastų strategijų ir reikšmės „Virgin“ grupėje.

R.Bransono sėkmės taisyklės

R.Bransonas teigia, kad jo sėkmė nebuvo suplanuota, tai – tiesiog laimės dalykas. Jis įvardijo 10 savo sėkmės taisyklių:

1. Mesk iššūkį didiesiems.

2. Daryk tai nuolat.

3. Derėkis: viskas turi būti svarstytina.

4. Paversk savo darbą pramoga.

5. Priimk tik teigiamus sprendimus.

6. Būk malonus su žiniasklaidos atstovais.

7. Nevadovauk avims, vyk kates.

8. Judėk kaip kulka.

9. Dydis nesvarbu.

10. Būk paprastas.

Darius Sėlenis, Kauno diena

Kitos naujienos

Sportuojantiems miestiečiams – funkcionali Dariaus ir Girėno komplekso svetainė

Sportuojantiems miestiečiams – funkcionali Dariaus ir Girėno komplekso svetainė

Sužinokite apie artėjančius renginius, registruokitės į užsiėmimus. Plačiau »

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris Group“renginių metu pradės naudoti daugkartinius puodelius. Plačiau »

Arenos partneriai

Privatumo politika
Kandidatų privatumo politika
Daugiau informacijos apie asmens duomenų tvarkymą pateikiama susisiekiant el. paštu: privatumas@zalgirioarena.lt
Slapukų politika
© „Žalgirio“ arena, 2011-2024. Visos teisės saugomos