Pasaulinė žvaigždė savo vestuves stebėjo iš viešbučio kambario

Žmogus, kurį 2010 m. prestižinis žurnalas „Time“ išrinko į įtakingiausių pasaulio žmonių TOP-100, pažįsta Vladimirą Putiną, beveik nemiega ir stebina savo neįtikima energija, darbštumu. Sužavi visus, kad ir kuriame pasaulio kampelyje pasirodytų. Jam savanoriškai paklūsta visi. Taip kalbama apie pasaulio elito žvaigždę, vieną garsiausių mūsų laikų romantizmo muzikos dirigentų (sausio 13 d.) „Žalgirio“ arenoje apsilankysiantį Valerijų Gergijevą.

Futbolas ar muzika?

Kai Valerijui sukako septyneri, mama jį nuvedė į muzikos mokyklą. Dėstytojas nenustebo, nes čia jau mokėsi berniuko sesuo, Tamaros ir Abisalo Gergijevų dukra Svetlana, kuriai prognozavo didelę sėkmę.

Berniukas nenustygo vietoje ir nuolat žvalgėsi pro langą
: jį atplėšė nuo futbolo, kur žaidė jo draugai!

„Pradėsime? – pasiteiravo dėstytojas ir ant stalo pirštais pabarbeno melodiją. – Gali pakartoti?“

Berniukas akimirksniu pakartojo ritmą ir vėl įsistebeilijo į tai, kas vyksta už lango.

„Pabandyk dar, – paprašė susimąstęs dėstytojas. Šįkart berniukas supainiojo ritmą, ir dėstytojas paprašė jo palaukti už durų
, kol ramino mamą: – Deja, jis neturi klausos. Jam artimesnis futbolas. Galbūt jis taps tokiu futbolininku kaip brazilas Pele?“

Tačiau mama neabejojo, kad mažasis Valera – genijus, ir pasiekė savo: sūnus pateko į muzikos mokyklą. Jau po mėnesio dėstytojas savo žodžių išsižadėjo.

„Norėjau patobulinti, kad tas ritmas skambėtų geriau, bet manęs nesuprato“, – prisimindamas tą vaikystės epizodą prisipažino V.Gergijevas, daugybę kartų vis dar bėgdavęs su draugais žaisti futbolą, o prisiminęs neišmoktą muzikinę pjesę grįždavęs namo.

Jis šokinėdavo nuo stataus kranto į Tereko upę, kur kasmet paskęsdavo po keliasdešimt Vladikaukazo berniūkščių: jei nesugebi nušokti į audringą, šniokščiančią ir sraunią upę – koks tu vyras?!

Laikytis duoto žodžio ir siekti tikslo – šių kaukazietiškų vyrų savybių dar spėjo išmokyti Valerijaus tėvas, kuris mirė, kai berniukui buvo 13 metų.

Užsakytas iki 2015-ųjų

Dabar V.Gergijevas – pasaulinio lygio žvaigždė, vienas garsiausių mūsų laikų romantizmo muzikos dirigentų, kuris su įžymiuoju Sankt Peterburgo Marijos teatro orkestru koncertuos ir Kauno „Žalgirio“ arenoje.

„Tarsi stebuklas, kad vienintelę sausio 13-ąją dirigentas buvo laisvas. Į koncertą Kaune jis atvyks iš Hanoverio, Marijos teatro orkestras – iš Sankt Peterburgo“, – džiaugiasi įžymi meno veikėja, buvusi Nacionalinio operos ir baleto teatro baleto trupės vadovė Tatjana Sedunova.

Buvo nelengva į Kauną prisikviesti legendinį muziką: jo tvarkaraštyje koncertais užimtos bene visos dienos trejiems metams į priekį – iki pat 2015-ųjų.

V.Gergijevas – labiausiai užsiėmęs dirigentas Žemėje. Toks intensyvus darbų tvarkaraštis, kaip jo, nuvarytų į kapus bent kiek mažiau atsparią sielą. Dirigentas diriguoja 130 koncertų per metus, taigi vienas koncertas – kas 2,8 dienos.

Už žmoną gerokai vyresnis

Apie asmeninį dirigento gyvenimą gandai nesklando. Kai tik susidomėdavo kokia nors operos gražuole, mama ją akimirksniu išbrokuodavo argumentuodama: „Pagalvok, ar ji gali būti tavo vaikų mama?“

Ir tuo viskas greitai baigdavosi.

Ir tik 1998-aisiais, kai V.Gergijevui buvo 45-eri, jis atsitiktinai Sankt Peterburge apsilankė jaunųjų atlikėjų nacionalinės muzikos konkurse. Tarp laureatų buvo armonika grojusi Vladikaukazo menų mokyklos studentė Natalija Debisova iš jo gimtosios Osetijos.

Valerijaus ir Natalijos romanas prasidėjo akimirksniu, bet apie slaptą draugystę iki pat vestuvių paskelbimo dienos nesužinojo net landžiausi žurnalistai. 1999-aisiais, kai jie susituokė, pianistei N.Debisovai tebuvo 19 metų.

Merginos tėvai leidimą tuoktis dukrai davė tik įsitikinę, kad ji įsimylėjusi Valerijų, o jis – ją.

Vladikaukaze vykusiose įspūdingose vestuvėse dalyvavo daugiau kaip 1 000 žmonių. Jie susirinko viešbutyje „Inturist“, kuris iki 1917-ųjų priklausė jaunikio mamos giminaičiams, o vėliau jam vadovavo V.Gergijevo pusbrolis.

Žavisi ir karalienė

Pagal vietos tradicijas savo vestuvėse jaunikis dalyvauti negalėjo. Ceremonija buvo surengta tik nuotakai ir svečiams.

V.Gergijevas viską slapta stebėjo iš viešbučio kambario
. Nuotaka elgėsi kukliai, tačiau net trigubas šydas išdavė laime spindinčias jos akis. Ant jaunosios rankų ir kaklo spindėjo auksiniai papuošalai ir briliantai.

Jau po metų laiminga žmona pasaulinei žvaigždei pagimdė sūnų Abisalą. Šia proga V.Gergijevą pasveikino pats Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, kuris tuomet šventė savo 48-ąjį gimtadienį ir minėjo garsiojo Marijos teatro sezono atidarymą. Beje, švęsti savo gimtadienį Marijos teatre – gero tono ženklas. Net ir Anglijos karalienė motina Elžbieta savo 100-mečio proga atėjo į spektaklį, susitiko su V.Gergijevu ir pajuokavo: „Apsivilkau savo geriausią suknelę, o jūs net nepastebėjote.“

O ko ji tikėjosi? Greta Valerijaus buvo Natalija, kuri jam pagimdė dar du vaikus: dukrą Tamarą ir dar vieną sūnų – Valerijų. Dirigentas, kurio laikas suskaičiuotas minutėmis, nusprendė pabūti dažniau su šeima: pasak jo, dabar į JAV jis vyksta tik tris, bet ne septynis aštuonis kartus per metus.

Kada V.Gergijevas miega?

Kartą vieno garsaus austrų leidinio žurnalistai, žinodami apie neįtikimą V.Gergijevo darbštumą ir energiją, bandė išsiaiškinti, kada jis miega.

Jie detaliai surašė gastrolių grafiką, repeticijas, skrydžius, spaudos konferencijas ir iškilmingus priėmimus. Ir paaiškėjo, kad jis… nemiega. Turbūt tuo pačiu metu jis valgo, bendrauja su šeima, ilsisi.

Darbštumo paslaptis – geležinė disciplina, kurios laikosi pats ir to reikalauja iš muzikantų, netgi žiūrovų. Kartą per vienas gastroles orkestro repeticiją buvo leista stebėti muzikos studentams ir jų dėstytojams. Kadangi tai buvo repeticija, girdėjosi ją stebėjusiųjų pokalbiai, kurie vos nenustelbdavo muzikos. V.Gergijevas atsisuko į klausytojus ir pasakė: „Kreipiuosi į jūs, policininkai: jei po minutės salėje nebus tylu, koncertą atšauksime ir dėl to būsite kalti jūs!“

Dėstytojai ir studentai susigūžė ir iki pat keturias valandas trukusios repeticijos pabaigos net pakuždomis neištarė nė žodžio.

Kaukazietiškas veidas ir policija

Daugiau kalbų sklinda ne apie V.Gergijevo asmeninį gyvenimą, bet apie draugystę su V.Putinu.

„Visame pasaulyje kalbama, kad aš ir Putinas esame artimi draugai. Jį pažįstu seniai, – pripažįsta V.Gergijevas, bet paneigia, kad jie yra vienas kito vaikų krikšto tėvai. – Tai – netiesa.“

Kai kuriems Rusijos milicininkams V.Gergijevas – taip pat ne tik pasaulinė garsenybė, bet eilinis kaukazietiškos tautybės veidas. Kartą vėlai vakare sutikę V.Gergijevą ir garsų muzikantą Jurijų Bašmetą milicininkai paprašė asmens dokumentų. Garsenybių draugai pagalvojo, kad tai – pokštas, o milicininkas, susidūręs su nepaklusnumu, įsižeidė. Įžymybės buvo sulaikyti net penkias valandas – tol, kol draugai neatvežė jų asmens dokumentų.

Dabar juokaujama, kad V.Gergijevui nepaklūsta tik oras. Lyg tyčia retas koncertas atviroje scenoje vyksta nelyjant. 2003-iaisiais, per V.Gergijevo 50-mečio jubiliejaus proga vykusį koncertą Maskvos Raudonoje aikštėje, atlikėjus užklupo tokia liūtis, kad scenoje liko tik dirigentas, apsigobęs lietpalčiu, ir pianistė.

Tuomet laikraščiai ėmė rašyti, kad V.Gergijevui paklūsta absoliučiai viskas.

Metų artistas

Būdamas 35-erių V.Gergijevas išrinktas operos trupės meno vadovu, o nuo 1996 m. – Marijos teatro meno vadovu.

Jis yra daugelio tarptautinių muzikos festivalių steigėjas, sumanytojas ir vadovas. Jo dėka išgarsėjo V.Gergijevo festivalis Roterdamo filharmonijoje Nyderlanduose, Maskvos Velykų festivalis, ilgainiui tapęs ne tik svarbiu Rusijos kultūros įvykiu, bet ir reikšmingu muzikos sambūriu pasauliniame kontekste. Per dešimt gyvavimo metų Velykų festivalyje apsilankiusių klausytojų skaičius perkopė 3 milijonus.

Sankt Peterburge vykstantį kitą festivalį – „Baltųjų naktų žvaigždės“ – autoritetingas žurnalas „Festspiele Magazin“ išrinko į geriausių pasaulio festivalių dešimtuką. Maestro vadovauja dar keturiems tarptautiniams festivaliams, kurie vyksta Marijos teatro ir koncertų salėse.

Klasikinės muzikos pasaulio žvaigždė, dirigentas V.Gergijevas, neseniai Prancūzijoje gavo žurnalo „Klasika“ aukščiausią apdovanojimą „Metų artistas“.

Nuo 2007 m. V.Gergijevas – Londono simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas, bendradarbiauja su Vienos, „La Scala“, Niujorko, Roterdamo, Berlyno, Karališkąja filharmonijomis, taip pat su Prancūzijos nacionaliniu, Švedijos radijo, San Francisko, Bostono, Toronto, Čikagos, Klivlando, Dalaso, Hjustono, Minesotos, Monrealio ir Birmingamo simfoniniais orkestrais.

Marijos teatras – elite

Sausio 13 d. „Žalgirio“ arenoje įvyksiančiame koncerte, V.Gergijevui diriguojant, Marijos teatro orkestras ir solistai atliks P.Čaikovskio pirmąjį fortepijoninį koncertą, J.Strausso uvertiūrą iš operetės „Šikšnosparnis“ ir kompozitorių V.A. Mozarto, G.Rossini, G.Verdi ir A.Borodino žinomiausius kūrinius ir operų arijas.

Sankt Peterburgo Marijos teatro orkestras priskiriamas pasauliniam simfoninių orkestrų elitui. 2008 m. kolektyvas buvo įtrauktas į 20 geriausių pasaulio orkestrų sąrašą. Tai ir vienas iš seniausių pasaulio orkestrų, gyvuojantis jau daugiau nei 200 metų. Jam yra dirigavusios tokios muzikos legendos kaip H.Berliozas, P.Čaikovskis, S.Rachmaninovas, G.Mahleris.

„Marija-2“ – 2012-aisiais

V.Gergijevo diplomatiniai ryšiai, darbštumas, įtaka daug prisidėjo, kad 2006-aisiais S.Peterburge buvo atidaryta nauja koncertinė Marijos teatro salė ir pradėtas statyti naujas operos teatro pastatas.

„Marija-2“ – labai brangus projektas, kurio statybos terminai, prasidėjus sunkmečiui, buvo atidedami. Kalbama, kad projekto vertė siekia apie 400 mln. svarų.

„Tikiuosi, kad naujasis teatras duris pravers 2012-aisiais, per festivalį “Baltosios naktys", – sako V.Gergijevas.

Darius Sėlenis, Diena.lt

Kitos naujienos

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris Group“renginių metu pradės naudoti daugkartinius puodelius. Plačiau »

„Žalgirio“ arena už pilietinę iniciatyvą „4 procentai“: kviečia pasirašyti peticiją už 4 proc. BVP gynybai

„Žalgirio“ arena už pilietinę iniciatyvą „4 procentai“: kviečia pasirašyti peticiją už 4 proc. BVP gynybai

„Žalgirio“ arena palaiko pilietinę iniciatyvą „4 procentai“ ir kviečia pasirašyti... Plačiau »

Arenos partneriai

Privatumo politika
Kandidatų privatumo politika
Daugiau informacijos apie asmens duomenų tvarkymą pateikiama susisiekiant el. paštu: privatumas@zalgirioarena.lt
Slapukų politika
© „Žalgirio“ arena, 2011-2024. Visos teisės saugomos