Legendinis treneris degė krepšinio aistra

„Vytautas Bimba mums buvo viskuo – ir treneriu, ir administratoriumi, ir tėvu. Jis visą komandą buvo apglėbęs savo stipriomis rankomis“, – prisimena prieš 10 metų mirusį buvusį Kauno „Žalgirio“ komandos ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės strategą jo auklėtiniai.

Ištikimas „Žalgiriui“

Reiklus, profesionalus krepšinio treneris, vienas iškiliausių sporto pedagogų, žymus visuomenės veikėjas – ne tik šiais, bet ir kitais aspektais pažymėtas šviesaus atminimo krepšinio specialisto, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordino kavalieriaus Vytauto Bimbos gyvenimo kelias.

Taurų, dorą trenerį gerbė visi nors kiek susiję su krepšiniu vyresnės kartos atstovai. Jo titanišku darbštumu ir neeiliniu talentu žavėjosi net sportu nesidomintys žmonės.

„Žalgiris“ V.Bimbai buvo viskas. 1962-aisiais stojęs prie šios komandos vairo, treneris beveik 14 metų degė krepšinio aistra – tarsi aktorius išraiškingai džiaugėsi pergalėmis ir krimtosi dėl nesėkmių. Lietuvos krepšinio istorijoje nėra kito trenerio, kuris, negalvodamas apie savo sveikatą, taip ilgai, kantriai, visa siela, protu ir emocijomis būtų atsidavęs vienai komandai.

„Žalgiris“ yra Lietuvos simbolis. Po 1410 m. Žalgirio mūšio Lietuva išgyveno. Vadinasi, ir Kauno „Žalgiris“ turi išgyventi, kad ir kokie sunkūs laikai būtų", – viename interviu apie savo ištikimybę mylimai komandai kalbėjo V.Bimba.

Pirmiausia – tvarka

Pasak legendinio krepšininko Modesto Paulausko, V.Bimba pradėjo „Žalgirio“ revoliuciją, kai pakvietė į komandą 17–20 metų perspektyvius žaidėjus, kurie, laikui bėgant, augo, brendo ir tapo garsiais krepšininkais.

Ta revoliucija padėjo „Žalgiriui“ ne tik išsigelbėti nuo iškritimo iš SSRS aukščiausiosios lygos, bet du kartus – 1971 ir 1973 m. – pakilti ant bronzinės pakylos.

„Apie mane pasakydavo, kad aš kai kada diktuoju žaidėjams. Būdavo, ką padarysi. Bet laikydavausi ir laikausi nuostatos, kad turi būti tvarka, o ne chaosas. Pirma – tvarka, paskui – demokratija“, – V.Bimba įvardijo vieną pagrindinių savo darbo principų.

Reiklus sau ir žaidėjams

Garsaus trenerio charakterio savybes ir jo veiklą geriausiai gali apibūdinti jį supę žmonės. Kai kurių jų prisiminimai išspausdinti knygoje „Vytautas Bimba“.

Fausta Bimbienė, buvusi legendinės Kauno „Žalgirio“ moterų rankinio komandos trenerė: „Su Vytautu santuokoje gyvenome beveik 52 metus. Jeigu tiek metų buvome kartu, galiu tvirtinti, kad mano vyras, amžinąjį jam atilsį, buvo šeimos žmogus. Nors abu treniravome garsias Lietuvos komandas ir buvome labai užimti, rūpinomės vienas kitu ir savo vaikais. Šeima Vytautui buvo užuovėja nuo įtempto darbo, jis buvo geras vyras ir tėvas. Jo meilės nestigo ir auklėtiniams. Jei kuriam žaidėjui pasakė griežtesnį žodį, tėviškai pabarė, tai tik norėdamas gero.“

Henrikas Giedraitis, buvęs „Žalgirio“ komandos kapitonas: „Treneris buvo labai reiklus sau ir mums. V.Bimba buvo drausmės šalininkas, mokėjo išreikalauti iš mūsų, kad individualų meistriškumą pritaikytume komandiniam žaidimui. Jis puikiai išmanė krepšinį, drąsiai diegė naujoves, neprarado tikėjimo savo profesine įžvalga ir pasirinkta žalgiriečių ugdymo programa. Puikiai suprato žaidėjų psichologiją, todėl nesunkiai su mumis rasdavo bendrą kalbą.“

M.Paulauskas, olimpinis čempionas ir prizininkas, buvęs du kartus pasaulio ir keturis kartus Europos čempionas: „V.Bimba į Kauno “Žalgirį„ atėjo nei per anksti, nei per vėlai kaip toje dainoje, o pačiu laiku. Komandai atsidūrus kritinėje situacijoje, galima sakyti, ant bedugnės krašto, sugebėjo per trumpą laiką ją sutelkti, pasitikėdamas jaunais žaidėjais išvesti iš pavojingos zonos į aukštesnį lygį. Jis visą komandą buvo apglėbęs savo stipriomis rankomis ir kaip įmanydamas stengėsi visus darbus, visas problemas spręsti vienas, o tai tikrai buvo nelengva. Iš pradžių jis neturėjo jokių pagalbininkų.“

Anatolijus Čupkovas, buvęs „Žalgirio“ žaidėjas: „Treneris subūrė visiškai naują žalgiriečių kartą iš tuo metu talentingiausių jaunų Lietuvos krepšininkų. Jam treniruojant “Žalgirį„, komanda žengė profesionalumo keliu. Mums, Lietuvos vaikinams, “Žalgirio„ treneris buvo viskuo – ir tėvu, ir administratoriumi. Prie tų randų, kurie jo širdyje pasiliko, matyt, prisidėjome ir mes – ne visuomet jį suprasdavome taip, kaip sugebėtume dabar, tapę kur kas išmintingesni…“

Sergejus Jovaiša, olimpinis prizininkas, buvęs pasaulio čempionas: „V.Bimba buvo drąsus strategas, protingas taktikas, tačiau su jaunaisiais krepšininkais buvo pernelyg atsargus, jais per mažai pasitikėdavo. Ir veteranai, ir jaunimas visko prišnekėdavo apie V.Bimbą. O kai išgirdome, kad jis palieka komandą, žado netekome ir akimirksniu supratome, koks mūsų treneris geras.“

Renginio „Prisimenant trenerį V.Bimbą“ programa

Spalio 15 d. 8 val. šv. Mišios Kauno arkikatedroje (Vilniaus g. 1) minint 10-ąsias V.Bimbos mirties metines, 9 val. – gėlių padėjimas prie V.Bimbos kapo Petrašiūnų kapinėse, 11 val. – Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Statybos“ veteranų rungtynės „Žalgirio“ arenoje.

Kitos naujienos

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris Group“renginių metu pradės naudoti daugkartinius puodelius. Plačiau »

„Žalgirio“ arena už pilietinę iniciatyvą „4 procentai“: kviečia pasirašyti peticiją už 4 proc. BVP gynybai

„Žalgirio“ arena už pilietinę iniciatyvą „4 procentai“: kviečia pasirašyti peticiją už 4 proc. BVP gynybai

„Žalgirio“ arena palaiko pilietinę iniciatyvą „4 procentai“ ir kviečia pasirašyti... Plačiau »

Arenos partneriai

Privatumo politika
Kandidatų privatumo politika
Daugiau informacijos apie asmens duomenų tvarkymą pateikiama susisiekiant el. paštu: privatumas@zalgirioarena.lt
Slapukų politika
© „Žalgirio“ arena, 2011-2024. Visos teisės saugomos