Kauno kino festivalis kviečia atrasti slovakų kino naująją bangą

Ką tik prasidėjęs Tarptautinis Kauno kino festivalis ragina atrasti vieną įdomiausių kino istorijos tarpsnių ir kviečia į slovakų kino retrospektyvą „Naujoji banga“. Šventinis retrospektyvos atidarymas vyks rytoj, rugsėjo 29 d. 19 val. „Žalgirio“ arenoje.

Apie itin kūrybingą slovakų kino amžių plačiau sužinota tik devintojo dešimtmečio pabaigoje, kai Čekoslovakija išsivadavo iš socialistinio režimo. Iki tol 7-ajame dešimtmetyje sukurti filmai buvo dangstomi nuo žiūrovų, o jų autoriai ilgus metus ignoruojami. Šiandien slovakų naujosios bangos filmai vertinami už estetiką ir idėjas bei, kartu su čekų kino kūrėjų darbais, laikomi „Čekoslovakijos kino stebuklu“.

Kauno kino festivalyje bus parodyti tokie svarbiausi slovakų naujosios bangos filmai kaip visiškai naują požiūrį į istoriją atvėręs Štefano Uherio filmas “Saulė tinkle“, taip pat tarptautinį pripažinimą pelnęs kitas šio režisieriaus filmas „Vargonai“. Kūrybingiausio slovakų kino laikotarpio filmai itin skirtingi: vieni jų, tokie kaip Peterio Solano „Boksininkas ir mirtis“, nagrinėja sudėtingas moralines problemas ir tamsiausias žmonijos istorijos atkarpas, kiti – ypač jaunesnės kartos režisierių Jurajaus Jakibisko ir Eliaso Havettos kūriniai „Gyvenimo viršūnė“ ir „Šventė botanikos sode“ – siekia žaismingai ir spontaniškai provokuoti rimtą komunistinęs tikrovės kaukę.

Retrospektyvos pristatymo vakarą išvysime Martino Šulíko dokumentinio filmo „25 metai po šešiasdešimtųjų“ I-ąją dalį, pasakojančią, kaip „Čekoslovakų naujoji banga“ sugriovė kine įsišaknijusius stereotipus ir paliko reikšmingą žymę pasaulinio kino istorijoje.

Pasak slovakų naująjosios bangos kiną pristatančios festivalio programos sudarytojo Tomo Tengmarko, sumanymas šiemet festivalio žiūrovams parengti šią retrospektyvą kilo pamačius, kad nors dalį Čekoslovakijos kino „aukso amžiaus“ filmų Lietuvos žiūrovai neabejotinai yra matę, geriausiai žinomi yra būtent čekų režisieriai, o slovakų palikimas dar neatrastas. „Norime atkurti pusiausvyrą ir ši retrospektyva su režisierių Dušan Hanák,, Peter Solan, Eduard Grečner, Juraj Jakubisko filmais yra mūsų dėmesys platesniam kino istorijos supratimui,“ – sakė T. Tengmarkas.

Retrospektyvos pristatyme Kauno kino festivalio žiūrovams dalyvaus ir sveikinimo žodį susirinkusiems tars Slovakijos ambasadorius Rygoje Dušanas Krištofíkas. Savo dalyvavimu Tarptautinio Kauno kino festivalio žiūrovus pagerbs ir Slovakijos kino instituto tarptautinių ryšių atstovė Katarina Tomková bei vienas slovakų Naujosios bangos režisierių Dušanas Hanákas. Pastarasis šiandien 17 valandą Kauno kino festivalio žiūrovams pristatys savo filmą „Diagnozė 322”.

Penktasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks rugsėjo 27 – spalio 9 dienomis Kaune ir Vilniuje. Spalio 10 – 13 jis lankysis Panevėžio kino teatre „Garsas“, o spalio 13 – 16 dienomis – Nidos kino teatre „Agila“. Daugiau informacijos ir festivalio programa: www.kinofestivalis.lt.

Kitos naujienos

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris Group“renginių metu pradės naudoti daugkartinius puodelius. Plačiau »

„Žalgirio“ arena už pilietinę iniciatyvą „4 procentai“: kviečia pasirašyti peticiją už 4 proc. BVP gynybai

„Žalgirio“ arena už pilietinę iniciatyvą „4 procentai“: kviečia pasirašyti peticiją už 4 proc. BVP gynybai

„Žalgirio“ arena palaiko pilietinę iniciatyvą „4 procentai“ ir kviečia pasirašyti... Plačiau »

Arenos partneriai

Privatumo politika
Kandidatų privatumo politika
Daugiau informacijos apie asmens duomenų tvarkymą pateikiama susisiekiant el. paštu: privatumas@zalgirioarena.lt
Slapukų politika
© „Žalgirio“ arena, 2011-2024. Visos teisės saugomos