Kviečiame apsilankyti A.R.Vasiliausko parodoje „Iš žemės ir vandens“

Nuo 2013 m. balandžio 25 d. iki gegužės 20 d. „Žalgirio“ arenos parodų erdvėje veikia Aido Ryčio Vasiliausko darbų paroda „Iš žemės ir vandens“. Galimas parodos lankymas: arenos restorano „14 10“ darbo metu (darbo dienomis 11-18 val., renginio dieną 11-17 val.) ir arenoje vykstančių renginių metu (turintiems renginio bilietą). Įėjimas pro restoraną. Parodos lankymas nemokamas.

Gamtos, kraštovaizdžio grožis – vertybė, tampanti vis retesne. Gamta žmogų veikia – kelia stiprių jausmų bei emocijų ir yra tiesiogiai susijusi su žmogaus tapatybe. Anot Arndo Helingo, „Esame priklausomi nuo gamtos, kurioje gyvename, nuo kraštovaizdžių, kurie mums prasmingi. Vaikystėje įstrigę vaizdai, vandens, miško, smėlio ir dangaus sukelti įspūdžiai yra mums reikšmingi ir tokie lieka visą gyvenimą. Gamta formuoja mūsų asmenybę.“

Aido Ryčio Vasiliausko paroda „Iš žemės ir vandens“ yra skirta atkreipti dėmesį į gamtos bei dvasinės žmogaus būsenos harmoningos vienovės būtinumą, gamtos ir dvasinės žmogaus ekologijos paralelėms išryškinti.

Savo darbuose dailininkas išreiškia individualų požiūrį į gamtos formas ir reiškinius – augmeniją, lietų, žydėjimą. Kūriniuose yra akcentuojamas grožio ir atsinaujinimo pradas. Abstrakčiose kompozicijose įtaigiai perteiktas augmenijos – aguonų, jazmino, obels, vyšnios ar forzicijos – žydėjimo, žolės bangavimo, ražienų aštrumo įspūdis. Iš įvairiaspalvių dalių sukomponuotose mozaikose formuojamas ekspresyvus nuolatinio judėjimo, atsinaujinimo vyksmas, muzikali žaismė, nuteikianti atsipalaidavimui, vidinei kontempliacijai.

Kūrinius galima kontempliuoti dvejopai: pirma – tiesiog gėrėtis estetine žaisme, leistis įtraukiamiems į nenutrūkstamo, harmoningo gamtos judėjimo ritmą, netgi užuosti kvapus, vandens tekšėjimą. Antra – ciklas turi gilesnę potekstę: gamtos ekologija, jos grožis išreiškia ir žmogiškosios pilnatvės, dvasinės ekologijos būseną.

Viena nuostabiausių gamtos išraiškos formų yra žydėjimas – šiam aspektui parodoje skiriamas itin didelis dėmesys. A. R. Vasiliausko paveikslų paviršiaus faktūra formuojama originaliai – ne tirštais dažų potėpiais, bet iš nedidelių medžio plokštės gabalėlių, dekoratyvias kompozicijas dėstant mozaikiniu principu. Tokiu būdu išgauti subtilūs efektai, keliantys nuolatinio, niekad nesibaigiančio judėjimo įspūdį. Dailininko kūryba laužo tradicinį požiūrį, kad gamtos tema dailėje šiandien yra išsėmusi savo galimybes, dažnam menininkui kyla pavojus nuklysti į sentimentalias jos refleksijas. A. R.Vasiliauskui to pavyksta išvengti, jo darbai neabejotinai liudija, kad gamtos vaizduosena gali būti šiuolaikiška ir konceptuali. Dar kartą prisimenant A. Helingą, galima apibendrinti pagrindinę parodos mintį – „Gamtoje galima rasti daug, netgi Dievą, čia ir atsiranda paralelė – galime suvokti gamtos reikšmę savo gyvenime, gamtos prasmę, suprasti, kaip ji susijusi su mūsų tapatybe, ir ją pripažinti“.

Parodą rengia galerija „Aukso pjūvis“

Other news

EuroLeague Final Four awarded to Kaunas and Zalgirio Arena

EuroLeague Final Four awarded to Kaunas and Zalgirio Arena

The 2023 EuroLeague Final Four will take place in Zalgirio... More »

The Pakrante entertainment area set to open back up besides Zalgirio Arena

The Pakrante entertainment area set to open back up besides Zalgirio Arena

Zalgirio Arena is setting up to provide the opportunity to... More »

Arena partners

Privacy policy
Kandidatų privatumo politika
For more information on the processing of personal data, please contact mail adress: privatumas@zalgirioarena.lt
Cookie policy
© „Žalgirio“ arena, 2011-2024. All rights reserved