Iridijaus Švelnio interaktyvi fotografijų paroda „Lietuvos senamiesčiai“

Nuo šių metų rugsėjo 15 d. Kauno Žalgirio arenoje (adresas: Karaliaus Mindaugo pr.50) veiks fotomenininko Iridijaus Švelnio interaktyvi fotografijų paroda „Lietuvos senamiesčiai“. I. Švelnys parodoje pristatys dešimt didelio formato fotografijų. Tai – interaktyvus pasakojimas apie Lietuvos senamiesčius. Didelio formato fotografijose autorius fiksuoja Kauno, Šiaulių, Kėdainių, Klaipėdos ir Ukmergės senamiesčių erdves.

Iridijus Švelnys gyvena ir kuria Kaune. Kauno technologijos universitete studijavo radioelektrotechniką, vėliau ISM – vadybos magistrantūrą. Nuo 2016 metų bendradarbiauja su VšĮ „Gabrielės meno galerija“. Fotomenininkas Iridijus Švelnys yra surengęs 16 parodų, dalyvauja grupinėse parodose ir rengia personalines parodas. Yra surengęs personalinių parodų Lietuvoje, Vokietijoje ir Londone. Svarbiausios fotomenininko I. Švelnio parodos yra šios: 2015 m. gruodžio mėnesį Babtyno Žemaitkiemio dvare buvo surengta pirmoji instaliacija – paroda „Gyvenime viskas paprasta, bet nelengva“. Taip pat, 2016 m. kovo mėnesį LR ambasadoje Berlyne buvo surengta personalinė fotografijų paroda „Gyvenime viskas paprasta, bet nelengva“. 2016 metais birželio-rugpjūčio mėnesiais Istorinėje Baronų Miunhauzenų pilyje pirmą kartą buvo pristatyta interaktyvi fotografijų serija „Lietuvos senamiesčiai“. Bienalės tema – „Fotografinės istorijos“ (bienalės kuratorės – menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė ir dailininkė Jūratė Sližytė). 2016 metais ta pati fotografijos serija buvo pristatyta Nacionaliniame Kauno dramos teatre. 2017 metais vasario mėnesį interaktyvi fotografijų serija „Lietuvos senamiesčiai“ buvo pristatyta Lietuvos švietimo istorijos muziejuje. Taip pat, 2017 metų vasario mėnesį fotografijų serija „Lietuvos senamiesčiai“ buvo pristatyta tarptautinėje Londono meno mugėje „ART PARRALAX FAIR“, o 2017 metais liepos mėnesį paroda pristatyta Užsienio reikalų ministerijoje, Vilniuje. 2017 m. liepos mėnesį Babtyno Žemaitkiemio dvare fotomenininkas kartu su „Cross the Line“ pristatė instaliaciją-parodą „Atsiribojimų aspektai“.

Interaktyvioje fotografijų parodoje tema „Lietuvos senamiesčiai“ fotomenininkas Iridijus Švelnys pristato šias fotografijas: „Ponai ir ponios“, „Kaimynai“, „Akies žvilgsniu“, „Paukštė“, „Žvaigždė“, „Kaimynas“, „Galiūnas“, „Tiltai“, „Skrydis“, „Įkalinta“, „Pragaro vartai“, „Duetas“.

Fotografuodamas Lietuvos senamiesčius autorius pasirenka netikėtą rakursą, aktualizuodamas netikėtumo momentą, naudodamas netradicinę „žuvies akies“ fotografavimo manierą, eksperimentuoja fotografiją spausdamas ant stiklo plokščių. I. Švelnys miesto raiškai naudoja simbolių ir metaforų kalbą. Filosofinė ir ironiška I. Švelnio miesto pateikimo samprata pristatoma geometrizuotoje apskritimo formoje, kuri leidžia žiūrovui vaizdą matyti 180 laipsnių kampu. Fotografijose svarbios yra fragmentuotos architektūros detalės, kurios atsiskleidžia per simbolius – stogus. Dažnai miesto vaizdas įrėminamas į laužytos žvaigždės simbolį. I. Švelnio fotografijose labai svarbus santykis su gamta, žemės ir dangaus visatų sujungimas. Kiekvienoje fotografijoje itin svarbūs yra spalviniai niuansai: mėlyni, žalsvi ir gelsvi atspalviai bei koloritai. Savo kūrybos pristatymuose, parodų atidarymuose autorius akcentuoja jo fotografijose dominančią triadą – fotografiją, psichologiją ir filosofiją.

Kalbėdamas apie savo kūrybą fotografas teigia: „Fotografija – tai vizualinė priemonė išjausti ir atvaizduoti sampratą dešimtimis kartų greičiau nei parašyta raidėmis. Filosofija – tai mano siekiamybė. Tai – mano idealus pasaulis, kurį aš vejuos savo darbais, savo poelgiais, savo iššūkiais, suteikdamas aukščiausius tikslus. Psichologija – tai trečias dėmuo, kuris padeda išjausti emocinį jausmą ir įterpti jį į esamą vaizdinio viziją.“

Švelnys kuria netradicinę fotografiją, jo kuriamą meninį naratyvą apjungia ir papildo psichologiniai bei filosofiniai dėmenys, įgaunantys savitą aplinkos matymo aspektą ir psichologinį emocinį potyrį, kuris yra ryškus tiek jo parodose, tiek fotografijos albumuose.

Parodos kuratorė – menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė

Paroda veiks iki spalio 15 d.

Kitos naujienos

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris“ priėmė tvarumo iššūkį – per renginius naudos daugkartinius puodelius

„Žalgiris Group“renginių metu pradės naudoti daugkartinius puodelius. Plačiau »

„Žalgirio“ arena už pilietinę iniciatyvą „4 procentai“: kviečia pasirašyti peticiją už 4 proc. BVP gynybai

„Žalgirio“ arena už pilietinę iniciatyvą „4 procentai“: kviečia pasirašyti peticiją už 4 proc. BVP gynybai

„Žalgirio“ arena palaiko pilietinę iniciatyvą „4 procentai“ ir kviečia pasirašyti... Plačiau »

Arenos partneriai

Privatumo politika
Kandidatų privatumo politika
Daugiau informacijos apie asmens duomenų tvarkymą pateikiama susisiekiant el. paštu: privatumas@zalgirioarena.lt
Slapukų politika
© „Žalgirio“ arena, 2011-2024. Visos teisės saugomos